Galerija „Dr. Vinko Perčić“ Subotica

Radno vreme

Ponedeljak - Petak: 07:30 - 18:30; Subota: 10:00 - 14:00

Galerija Dr. Vinko Perčić je ustanova galerijskog tipa, osnovana u svrhu promovisanja likovnih umetnika različitih umetničkih pravaca i radi očuvanja pokretne i nepokretne imovine Opštine Subotica od strane gospodina Vinka Perčića. 2006. godine ova opštinska ustanova kulture obuhvata prostor zgrade i dvorišta od 8 ari i 70m2, gde je sam objekat definisan kao zaštićeno kulturno dobro-spomenik kulture.

U galeriji se nalazi oko 500 eksponata (slika, crteža, primenjenih umetnosti i predmeta iz radne sobe i ostalih prostorija Vinka Perčića). Prvi podaci o objektu datiraju s kraja 19. veka, kada je njen vlasnik bio advokat Mihalj Gereb.

Tokom 1894.godine izvršena je prva adaptacija, po projektu mladog arhitekte iz Budimpešte Dežea Jakaba (Dezső Jakab) i tada fasada objekta dobija raskošnu neobaroknu dekoraciju. Naročito lep majstorski rad predstavljaju masivna vrata sa dekorativnim detaljima od kovanog gvožđa.

Galerijski prostor je ispunjen eksponatima sa namerom da izrazi interes kolekcionara, ukaže na krug umetnika sa kojima je komunicirao i koje je direktno poznavao. Zbirka doktora Perčića odiše tolerancijom i otvorenošću.

GORE