SUVENIRI I RUKOTVORINE

Suveniri

_______________

Uspomene koje će Vas podsetiti da se vratite ponovo u naš grad

Subotica, Trg Slobode 1

+381 (0) 24 670 350
info@visitsubotica.rs

Radno vreme:
Ponedeljak - Petak: 08h - 16h, Subota: 09h - 13h

Palić, Park heroja 13

+381 (0) 24 753 111
info@palic.rs

Radno vreme:
Ponedeljak - Petak: 07h - 15h

Trg Cara Jovana Nenada 11

+381 (0) 64 20 52 451
natura.s@gmail.com

Radno vreme:
Ponedeljak - Subota: 09h - 20h
Nedelja: 09h - 14h

Rukotvorine

_______________

Kako oni to rade? Ovo je nemoguće da se napravi bez mašinske obrade! Zar se to stvarno može napraviti rukama?

Za one koji hoće nešto stvarno izuzetno, koji žele da se druže sa meštanima ili da provedu dan sa njima, postoji širok izbor raznih aktivnosti koji će vaš boravak u gradu izdvojiti od ostalih. Različiti programi mogu da se iskroje prema potrebama i ciljevima koje želite da ostvarite.

Možete da naučite tradicinalne tehnike u izradi suvenira od slame, ili koristeći stare motive, da napravite umetničko delo u drvetu ili kamenu. Za potpuniji doživljaj preporučujemo posetu zanatskoj radionici ili umetničkom ateljeu gde vaši domaćini i učitelji mogu da vam organizuju i da probate nešto iz domaće kuhinje.

Slikanje slamom

Autentična naivna umetnost u tehnici slikanja slamom je jedinstvena za Suboticu i njenu okolinu. Slike i dekorativni predmeti izrađeni su od prepletene slame. Ovi čudesni zlatni kolaži nastaju igrom svetlosti i senke i otkrivaju nam da boja slame ima bezbroj nijansi.

Od runa do filca

Naučite kako da napravite predmet od domaćeg filca koristeći tehniku pustovanja.

To je proces u kome se slažu, kvase i mrse, jedan na drugi slojevi runa, čime se stvaraju šare u tkanini.

Oblikovanje drveta

Pokušajte da ovladate starom tehnikom izrade figura od drveta, mitoloških zaštitnika od zlih duhova. Započnite biranjem pogodnog parčeta drveta, zatim odredite linije po kojima ćete ga deljati i na kraju šmirglajte dok ne dobijete željeni oblik.

Naivno slikarstvo na staklu

Tehnika naivnog slikarstva na staklu je veoma razvijena u okolnim selima. Ona se zove i “obrnuto” slikanje jer tada umetnik slika počinje sa najsitnijim detaljima pa zatim prelazi na one krupnije. Ovladavanje ovom tehnikom može da bude veoma zabavno, ali je ujedno i veliki izazov.

GORE