Kelebijska Šuma

_______

Ergela Kelebija

_______

Samo nekoliko stotina metara od graničnog prelaza Kelebija, nalazi se ergela Kelebija.

Savremene štale sa fijakerima i muzejem kočija, trkačka staza, jezerce i lep park su samo neke od stvari koje ćete zateći u ovoj nadaleko poznatoj ergeli. Ovde ima više od 60 lipicanera, a posetioci imaju priliku da jašu, da se provozaju kočijama ili samo da pogledaju kratak performans najboljih jahača ove ergele. Ovde je odgojen veliki broj kvalitetnih grla.

Danas je ergela impresivan kompleks koji se prostire na 20hektara uređenog prostora. Moderno opremljene štale, boksovi, korali, takmičarski teren i prostrani pašnjaci čine pravi raj za stanovnike ergele – konje ali i brojne posetioce i turiste.

Cilj Ergele Kelebija je uzgoj konja za zaprežni sport i za dresurno jahanje. Ergela Kelebija od 1995. godine učestvuje na smotrama i takmičenjima zaprega na kojima prezentira lipicanere sa Kelebije.

U saradnji sa Udruženjem odgajivača konja lipicanske rase Srbije, od 2006. godine na Ergeli Kelebija održava se licenciranje pastuva pod nazivom ŠAMPIONAT PASTUVA.U okviru Ergele aktivan je Konjički klub Favory u čijem sklopu se nalazi škola jahanja.

Organizovano se održavaju individualni i grupni časovi za početnike i za iskusne jahače. Ergela se nalazi u Srbiji, 500m od srpsko-mađarskog graničnog prelaza Kelebija-Tompa, u selu Kelebija, 11km od Subotice.

GORE