Spomenik Deže Kostolanjija

Deže Kostolanji (Dezső Kosztolányi, 1885 – 1936), jedan od najistaknutijih književnika mađarske književnosti 20. veka, rođen je u Subotici. Ovde je završio gimnaziju a studije je nastavio u Budimpešti, gradeći impozantnu književnu karijeru. Preveden je na gotovo sve evropske jezike.

Ovaj izvanredni pisac oprobao se u mnogim književnim žanrovima, bavio se novinarstvom, književnim prevodom i publicistikom. Autor skulpture i čitavog spomen-obeležja je akademski vajar, Subotičanin, Tibor Sarapka. Skulptura Kostolanjija u prirodnoj veličini nalazi se na prostranom platou koji je oivičen kolonadom od šest stubova.

Spomenik nosi naziv Gimnazijalac i ima nameru da predstavi vatru i bunt koju je Kostolanji imao u svom stvaralaštvu. Kostolanji je bio đak gimnazije ispred koje je spomenik postavljen a njegov otac je bio direktor iste.

Spomenik je podignut 2014. godine. Naspram spomenika, nalazi se Kostolanjijeva bista koja je postavljena 1985. godine. Autor biste je vajar, Subotičanin, Gabor Almaši.

GORE