×
Adresa: Trg slobode 1, 24000 Subotica, Srbija
Email: office@visitsubotica.rs
Broj telefona: +381 (0) 24 670 350
Radno vreme:
Ponedeljak - Petak: 08:00 - 16:00
Subota: od 09:00 do 13:00

Svetski dan secesije 2021.

Dodatne informacije

Organizator: Gradski muzej Subotica
Web adresa: www.gradskimuzej.subotica.rs

Datum događaja

Do: 09.06.2021.
Do: 11.06.2021.

PROGRAM GRADSKOG MUZEJA SUBOTICA

POVODOM SVETSKOG DANA SECESIJE 2021. GODINE

* 9. jun u 17 časova, Gradski muzej Subotica Na međi istoricizma i secesije – secesijska arhitektura u Staroj Moravici, Pačiru i Bajmoku. Predavač: Tamara Kucor Na prekretnici 19. i 20. veka, pojavio se novi stil širom Evrope, secesija, koji nije zaobišao ni manja naselja nadomak Subotice, poput Stare Moravice, Pačira i Bajmoka. Secesija je donela inovacije ne samo u tehničkim rešenjima, već i svojom dekorativnošću – stvorila je novi umetnički jezik oblika i motiva. Ova tendencija je uočljiva i u spomenutim naseljima, naročito u uobličavanju fasada. Na predavanju će biti reči i o arhitekturi historicizma, naime pojava neorenesanse kao arhitektonskog stila u Staroj Moravici vezana je za ime Karolja Šumahera, zidarskog majstora poreklom iz Crvenke, koji je takođe gradio i secesijska zdanja.

* 10. jun u 12 časova, Gradska kuća Besplatan odlazak na toranj, ovog važnog primera secesijske arhitekture. Mesto sakupljanja kod svečanog ulaza Gradske kuće.

• Od 10. juna će na sajtu i Facebook stranici Gradskog muzeja biti postavljena virtuelna izložba dečijih radova Predškolske ustanove „Naša Radost” na temu: motivi životinja u arhitekturi secesije u Subotici. Ovaj program se realizuje kao nastavak saradnje sa ovom subotičkom predškolskom ustanovom.

www.gradskimuzej.subotica.rs
www.facebook.com/SecesijaUSuboticiSzecesszioSzabadkan

• Od 11. juna će na sajtu i Facebook stranici IPA projekta, Кulturna saradnja na temu “Istoricizam u Bačkoj” i promocija turizma u regionu, biti postavljena prezentacija na temu Motivi istoricizma i secesije.

www.istoricizamsubotica.com
www.facebook.com/Istoricizam-u-Bačkoj-Subotica-Historizmus-Bácskában-Szabadka

GORE