VÁROSHÁZA

Kapcsolatba lépni

Cím: Trg slobode, Subotica
Távbeszélő: +38124626888

Sok európai várostól eltérően, Szabadka központjában nem katedrális vagy templom dominál, hanem a városháza. Elhelyezkedésével, méreteivel és a szecesszió magyar változatának díszes építészetével, a városháza a város meghatározójává vált, Szabadka központjáva és szimbólumává. 1908 és 1910 között épült, a beltér pedig 1912-ben készült el. Majdnem 6000 m² területet foglal el, 16.000 m² használható felülettel. Tornya 76 méter magas, a kilátó pedig 45,5 méter magasan található, mely felejthetetlen kilátás nyújt Szabadkára és környékére. A városházát, a híres budapesti építészek, Komor Marcell és Jakab Dezső tervezték.

Szimmetrikus alappal rendelkezik, négy belső udvarral és négy bejárattal. Az északi oldalon, ahol a gyönyörűen rendezett park és a Kék-szőkőkút helyezkedik el, előcsarnok található ünnepélyes márványlépcsőkkel, mely az első reprezentatív emeletre vezet. Itt három díszterem található – a Zöld és Sárga, melyeket a főispán és a polgármester használtak, illetve a harmadik, központi, legnagyobb és legszebb – az ünnepélyes Nagy díszterem, mely a városháza szívét képezi. Azt, a Képviselő-testület üléseire, koncertekre, esküvőkre és fontos összejövetelekre használják. Itt tizenhat pompázatos ólomüveg található káprázatos színekben, melyek alkotói Róth Miksa és Nagy Sándor festő, aki az oldalsó ólomüvegek alkotója, melyek különleges műalkotásként tekinthetők.

A városháza, az időszak igényeivel tökéletesen összehangolva, ma is megfelel a város számos igényének. A következők találhatók meg benne: a polgármesteri kabinet, a Városi Közigazgatási hivatal és a városi hivatalok, a történelmi archívum, butikok, bankok… Funkcionalitás és modernség, valamint különböző művészeti ágazatok szintézise, mint az építészet, festészet és az alkalmazott művészetek, valószínűleg ezen objektum legnagyobb értékei, de az amitől a látogatóknak még a lélegzete is eláll, mindenképp a gazdag díszítés. A szecesszió dekorációk, a magyar népművészet romantikus árnyalatával van kiegészülve, a kerámiából és kovácsoltvasból készült stilizált virágok és virágos ékszerek tarkasága által. A faragott fa, a sárgaréz vasalatok, a lámpák, a kerámia eozin csempék mind hozzájárulnak ezen egyedi épület műértékéhez  és pompájához.

TOP