A Palicsi-tó

_______

Palicsi Természeti Park

_______

A Palicsi Természeti Park a tavat és a Palicsi-település egy részét foglalja magába, területe 712 hektár + 1698 hektár védett övezet.

Jellegzetességei a természeti értékek (a Palicsi-tó, a régi park és néhány védett faj élőhelye), a Kulturális értékek (a Nagy park, több kiváló építészeti értékű létesítmény, palicsi villák), valamint a fürdő, gyógyfürdő és az üdülőhelyek régóta élő hagyománya

Természeti értékek

_______

A Palicsi-tó egy sekély síksági tó, melynek hossza nagyjából 5.5 km. Madárszigeteiről ismert, amelyen számos madárfaj fészkel. A legszembetűnőbbek a gémek és a sirályok hangos kolóniái.

A szigeten néhány éve szerecsensirály is fészkel, és jelenleg ez az egyedüli fészkelőhelye országunkban. A ritka emlősök közül megemlíthetők a védett fajok listán szereplő vidrák és denevérek.

Kulturális értékek

_______

A gyógyfürdő kiépítése Palicson a 19. század második felére vezethető vissza, amikor a tó mellett néhány épület és strand került kiépítésre. 1904-ben Szabadka városa pályázatot írt ki a Palicsi strand kiépítésére, amelyben kihangsúlyozták, hogy a pályázat célja a Palicsi strandot az Osztrák-Magyar Monarchia más részein található strandok szintjére emelni.

A projekttervezetet két pesti építész, Komor Marcell és Jakab Dezső készítették szecessziós stílusban, avagy “magyar stílusban”. Az új létesítmények a következők voltak: Víztorony; Nagyterasz; Zenepavilon; Női strand, vendéglő; kávézó; épületek, amelyekben a vízzel történő gyógyítás ment végbe; egy új, emeletes hotel és még számos más. Az épületeket 1912-ben fejezték be és adták át használatba.

Később, 1950-ben, harmóniában a környezettel a parkban kiépült a Nyári Színpad is, amely ma a Nemzetközi Filmfesztiválnak és a Palicsi nyári idény rendezvényeinek ad otthont. A fürdőhely fejlődésében jelentős szerepet játszott a többszörös sport bajnok, Vermes Lajos is, aki 1880-ban megrendezte a nemzetközi jelentőségű és olimpiai karakterrel rendelkező Palicsi sportjátékokat.

Természeti Park – Palicsi kocsányos tölgyek

_______

Palics településén, a Bartók Béla és Petőfi Sándor utcákon és a Magyar László téren 31 kocsányos tölgy áll védelem alatt Természeti emlékként. A Palicsi kocsányos tölgyek Természeti Emlék III kategóriába sorolt, helyi jelentőségű védett terület- a régi kocsányos tölgyek és más értékes fajták dendrológiai és hortikulturális értékeinek, azok hitelességének, integritásának, táji vonzerejének, korának, méreteinek és jelenlegi állapotuk megóvása céljából jött létre, illetve mivel a Palicsi-település tájképszerkezetének értékes elemét képezik.

Halászati területek a védett övezetekben

_______

A halászati területek rekreációs és sporthorgászatra szolgálnak a Halászati területeket irányító programok alapján. A halászati területet a felhasználónál foglalkoztatott, engedéllyel rendelkező halőr őrzi.

A halőr hivatali személy státuszt élvez, és a törvény által meghatalmazással rendelkezik a halászati területen tartózkodó személy azonosítására, annak járművének és csónakjának átvizsgálására, illetve jogosult ideiglenesen visszatartani a tárgyait és felszereléseit.

TOP