VERMES LAJOS SZOBRA

Kapcsolatba lépni

Cím: Obala Lajoša Vermeša, Palić

Vermes Lajos indítványozta 1980-ban az első palicsi olimpiai játékokat, 16 évvel azelőtt, hogy Pierre de Coubertin báró Athénben hivatalosan kitűzte volna az újkori olimpiai játékokat. A Palicsi olimpia ötlete 1876-ban született.

Umesto toga odlazi u Peštu na studije medicine, gde je učio na grčkom i latinskom jeziku. Tu je i zavoleo tekovine antičke kulture i usvojio izraz „u zdravom telu, zdrav duh“, koja mu je bila vodilja čitavog života.

A sport népszerűsítése érdekében 1900-ban Belgrádba, a Szerb Királyság székvárosába látogat, és győzelmet aratott az 1025 méteres versenyen.

Vermes összes vagyonát a Palicsi olimpiáról szóló álmába fektette. Álma 1880. augusztus 26-án vált valóra. Az első Palicsi sportjátékokhoz, ami a hivatalos neve is volt egyben, Vermes saját gyümölcsösét szerelte fel.

Az érmet személyesen I. Sándor szerb király adta át részére, akit egyben annyira lenyűgözött Vermes ötlete, hogy népszerűsítse a sportot Szerbiában, hogy egyben udvarmesterré és kardvívó tanárrá nevezte ki őt.

A Palicsi olimpia fáklyáját örökre eloltotta az I. világháború. Vermes bronzból készült szobrát 2004-ben állították fel a Palicsi-tó partján, amely egyben a nevét is viseli.

TOP